WHATSAPP RANDEVU
Başa
HAKKIMIZDA İLETİŞİM MENU

TEDAVİLER » PROTEZ DİŞ TEDAVİLERİ

PROTEZ DİŞ TEDAVİLERİ

1- Sabit Protezler

Sabit protez, günümüz ağız ve diş sağlığı alanında eksik dişlerin tamamlanması için en çok kullanılan protez tipleridir. Eksik dişlerin tamamlanmasına yardımcı olan bu protezler, implant veya komşu dişlere köprü atılarak yapılmaktadır.

Diş eksikliği yaşayan insanlar, çiğneme fonksiyonunun sağlıklı çalışmaması başta olmak üzere doğru konuşamama ve estetiklikten uzak kalma sorunları ile karşı karşıya kalır. Bu tip sorunları aşmak için kullanılan yöntemler, geçmişten günümüze gelinceye kadar tıp dünyası ve teknoloji dünyasının gelişmesiyle paralel olarak ilerleme kaydetmektedir.

Sabit protez, eski bir yöntem olup en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasında; protezlerde kullanılan materyallerin çiğneme kuvvetine karşı dayanıklı olmaları, estetik özelliğe sahip olmaları ve dokulara uyum sağlaması gibi nedenler yer almaktadır.

Hastanın dişlerinin kullanılarak yapıldığı protez türleridir. Dişlerde aşındırmalar yapılarak üzerlerine kaplamalar yapılarak kullanılır. Bu kaplamalar özel bir malzeme ile ağızda yapıştırılır. Sabit protez yapılırken ağızdaki bazı dişlerin destek olmak amacıyla küçültülmeleri gerekebilir. Sabit protezler ile çiğneme işlemi daha kolay ve rahat olacaktır. Sabit protezlerde Tek kronlar tek dişin kaplanması şeklinde uygulanır. Köprüler ise eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması şeklinde uygulanmaktadır.

Sabit protez çeşitleri:

2- Metal destekli protezler: Bu protez seçeneği çiğneme kuvveti konusunda dayanıklı olsa da estetiklik açısından çok da tercih edilebilir bir seçenek değildir. Sebebi ise ışığın dişten direkt geçmesidir. Bu durum, estetiklik açısından problemlere neden olabilmektedir.

Her diş köprü protezinde ayak olarak kullanılabilir mi?

Her diş köprü protezinde kullanılamaz. Öncelikle hekimin gerekli röntgen çekimini yapması ve karar vermesi gerekmektedir. Köprü ayağı olarak kullanılacak dişin köklerinin uzun ve desteklerin iyi olması gerekmektedir.

Sabit Protezler Tek diş köprü ayağı olarak kullanılabilir mi?

Köpek dişleri nadiren tek diş köprü ayağı olarak kullanılabilmektedir. Lateral dişlerin restorasyonunda kullanılan bu tip protezlere “kanatlı köprü” denmektedir. Bunda da yine köklerin uzun ve kemiğin sağlam olması esastır.

Bütün köprüler iki destek diş ile mi yapılır?

Genel olarak iki destek diş ile yapılsa da bu durum, diş boşluğunun sayısına ve kemik yapısına bağlı olarak değişebilmektedir, buna uzman diş hekimi karar verir.

Köprü protezleri ile normal yemek yenebilir mi?

Dayanıklı ve çiğneme kuvveti son derece kuvvetli olan köprü protezlerle, normal dişlerle olduğu gibi yemek yenebilir.

Köprü protezleri ağız kokusu yapar mı?

Protezlerin koku yapmaması, sağlıklı şekilde yapılmasına ve ağız bakımına bağlıdır. Günlük ağız ve diş bakımı yapan kişilerde koku sorunları oluşmamaktadır.

3- Hareketli Protezler

Hastanın kendisinin istediği zaman takıp çıkartabildiği protezlerdir. Hareketli protez diş sayısının çok fazla eksik olduğu yerlerde yani sabit köprü protezleri yapılamayan durumlarda hastalara uygulanan tedavi çeşididir. Hareketli protezler Tam protezler ve parsiyel protezler olmak üzere ikiye ayrılır. Özellikle tam protez çeşitlerinde hastanın proteze uyumu zamanla oluşmaktadır. Bu süreçte bazı bölgelerde vuruklar veya kızarıklıklar meydana gelebilir ve bu gayet normaldir. Hareketli protez diş sayına bağlıdır. Asla yaşa bağlı değildir. Halk arasında bu protezlerin ileri yaşlarda yapıldığı düşünülür ve yaşla ilişkilendirilir ama bu diş ile ilgilidir. Dişiniz ne kadar çok eksikse ona göre hareketli protez yapılır. Tabi genel olarak diş kayıpları da yaşlandıkça meydana geldiği için daha çok yaşlı kesimde kullanılır.

4- Total Protezler

Tüm dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.

5- Parsiyel Protezler

Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Dişler üzerine gelen tırnaklar ve kancalarla tutuculuk sağlanır.

6- Hassas Tutuculu Protezler

Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Kanca gibi dışardan görünen herhangi bir aparatı olmayan estetik protezlerdir.Uygun diş ve kemik yapısı olan vakalarda hassas tutucuların yerleştirilmesi sayesinde, kroşelerin neden olduğu estetik bozukluk da engellenmiş olur.

Hassas bağlantılı protezlerin avantajları:

- Estetiğin daha iyi olması
- Kullanımın ve de adaptasyonun klasik protezlere göre daha kolay olması
- Tutuculuğun daha iyi olmasıdır.

7- İmplant Üstü Protezler

Sabit: İmplanttan destek alınarak yapılan köprü veya kronlardır.

Hareketli: Kemik desteği yeterli olmayan ağızlarda tercih edilen implantlardan destek alınarak yapılan tutuculukları oldukça yüksek total benzeri protezlerdir

Implant Üstü Protezler

Hiçbir dişi bulunmayan ve kemik yapısı sağlam olan hastalar, implant üstü protez kullanabilirler. Tamamen dişsiz ağızlarda, hareketli protez kullanılırken kemik yapısını desteklemek ve çiğneme kuvvetini arttırmak için implant kullanılır.

Diş eksikliği yaşayan hastalar, protez seçenekleri arasında en çok implant protez seçeneklerini kullanmaktadır. Bu protezler yapılırken, implantların üzerine yerleştirilen ve implant tarafından desteklenen sabit ya da hareketli protezler kullanılabilmektedir. Hastanın durumuna ve talebine göre değişebilen bu durum, hekim tarafından kararlaştırılır. Hiçbir dişi bulunmayan ve kemik yapısı sağlam olan hastalar, implant üstü protez kullanabilirler. Tamamen dişsiz ağızlarda, hareketli protez kullanılırken kemik yapısını desteklemek ve çiğneme kuvvetini arttırmak için implant kullanılır. İmplantların kullanılması ile protezlerin daha sağlıklı kullanılması amaçlanmaktadır.

İmplant üstü protez kimlere uygulanır?

Tamamen dişsiz olan ağızlarda, çenenin büyüklüğüne göre genel olarak alt çenede 4-6, üst çenede ise 6-8 arası implant ön görülmektedir. Hareketli protezlerde ise bu sayı azalmaktadır. Hareketli protezler için alt çenede 2-4 implant, üst çenede ise 4 implant kullanılması ön görülmektedir. İmplant Üstü protez için en az 2 en fazla 8 implant düşünülebilir.

İmplant destekli hareketli protezlerin bakımı nasıl yapılır?

• Hareketli implant üstü protez temizliğinin günlük 2 defa yapılması gerekmektedir ve gece uyurken kişinin rahat etmesi için mutlaka çıkartılmalıdır.

• İmplant çevresi ve ataşmanların da dikkatli bir şekilde fırçalanması gerekmektedir.

• Protezler, lastiklerle desteklenir ancak zaman içerisinde tutuculuğunu kaybedebilirler. Tutuculuğu kaybolan lastiklerin değişiminin yapılması gerekmektedir.

• İmplant üstü hareketli protezlerin yıl içerisinde her 3-6 ayda bir uzman hekim tarafından temizlik ve bakımının yapılması gerekmektedir.

İmplant destekli köprünün bakımı nasıl yapılır?

• İmplant destekli köprülerin bakımı, normal diş bakımı gibi günde 2 defa fırçalama gerektirir.

• Protez ile dişeti arasında kalan ara bölümün temizliğinin ara yüz fırçası ile yapılması gerekmektedir.

• Protezlerin takıldığı ilk yıl içerisinde 3-6 ayda bir hastanın diş hekimine görünmesi tavsiye edilmektedir.

All On 4 Protezler

All on Four diğer geleneksel implant tedavilerine göre daha pratik ve hızlı bir yöntemdir. İstenen şartlar sağlanır ve hastanın uygun kemik yapısına sahip olduğu diş hekimi tarafından onaylanırsa bir gün içerisinde tüm işlemler sona erebilmektedir.

All on Four, Nobel Biocare firması tarafından geliştirilen bir dental implant tekniğidir. Nobel Biocare 1960’lı yıllardan beri bu sektörde olan ve hem Avrupa hem de dünya pazarları göz önünde bulundurulduğunda en büyük ve en köklü sayılabilecek firmalardan birdir. Ürettiği dental implantlar tüm dünyada kabul görür ve güvenle kullanılır.

All on Four tekniği ilk kez Nobel Biocare firması tarafından 1998 yılında test edildi ve o tarihten bu yana total diş kaybı gözlenen yüzbinlerce hastada güvenle kullanıldı. Bu tarihten öncesine bakıldığı zaman dental implantların iki büyük dezavantajı söz konusuydu. Birincisi dişsiz hastalar için dental implant tedavisi fiyatları çok yüksekti. İkincisi ise uygulamayı yapacak olan diş hekimleri için implantın yerleşeceği uygun şartlarda bir kemik bulmak çoğu zaman zor bir uğraşa dönüşüyordu. All on Four tekniği ile tüm bu problemler tarih oldu.

All on Four Tekniği Nasıl Uygulanır?

Düşünülenin aksine All on Four diğer bilindik yöntemlere kıyasla çok daha pratik bir yöntemdir. İstenen şartlar sağlanır ve hastanın uygun kemik yapısına sahip olduğu diş hekimi tarafından onaylanırsa bir gün içerisinde tüm işlemler sona erebilmektedir.

Öncelikle All on Four tekniğinin uygulanabilmesi için gerekli şartların sağlandığı diş hekimi tarafından belirlenir. Bu belirlemelerin sağlıklı bir biçimde tamamlanabilmesi için bilgisayarlı tomografi ve diş filmi kullanımı gerekebilir. Eğer hasta opersayon için uygun görülürse ikinci adıma geçilir.

İkinci adımda işlemin uygulanacağı çeneye ikisi düz ve ikisi 45 derecelik açıyla eğimli 4 adet implant yerleştirilir ve sabitlenir. Son adımda ise protez dişler implantlarla uyumlu hale getirilir ve yerine oturtulur. Gerekli hazırlıkların eksiksiz bir şekilde sağlandığı takdirde All on Four tekniğiyle yapılan bir implant yarım saat gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.

All on Four Tekniğinin Avantajları Neler?

• Geleneksel tekniklerle kıyaslandığında All on Four tekniğiyle yapılan dental implant uygulamalar çok daha ucuza malolmaktadır.

• Hızlıdır. 45 derece eğimli implantlar sayesinde çok uzun zaman alan kemik grefti uygulamasına duyulan ihtiyaç ortadan kalkmıştır. Bununla beraber çene ve damakta doğal olarak bulunan uygun kemiğin kullanılması tedavi sürecini fazlasıyla hızlandırmaktadır.

• Sağlıklıdır. Vücudun ve kemiklerin doğal yapısına müdahale edilmediği için genel sağlığa hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

• Çabuk iyileşme sağlanır. All on 4 tekniğiyle gerçekleştirilen dental implant uygulamalarında, hasta yeni dişlerine genellikle ameliyatın yapıldığı gün alışır. Konuşma ve yeme – içme gibi fonksiyonlar ilk günden itibaren eski sağlıklı haline geri döner.

• Kusursuz uyum sağlanır. Titanyum alaşım implantlar kemiğin doğal yapısıyla %100 uyum göstererek kaynaşır ve vücudun bir parçasıymış gibi karşılanır.

• Uzun yıllar sağlamlığını korur. All on 4 tekniğiyle yapılan dental implantlar için binlerce hasta üzerinde uzun dönem kullanım testleri gerçekleştirilmiştir. 5 yıllık süreçte hastaların %98,3’ü herhangi bir şikayetle karşılaşmamıştır. 10 yıllık daha uzun bir araştırmada ise yine hastaların %95,8’i herhangi bir şikâyeti olmadığını dile getirmiştir.

Hareketli Protezlerin Temizliği

Plak, yiyecek artığı ve tartar oluşumunun önüne geçebilmek için protezlerinizin günlük temizlik ve bakımı önemlidir. Protez altındaki dokunun sağlığının idamesi, enfeksiyonların önüne geçilmesi için düzenli bakım şarttır. Yemeklerden sonra protezinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın. Yatmadan önce su, çeşitli diş macunları yada protez bakım ürünleri kullanarak protezinizi fırçalamalısınız. Fırçalama işleminde aşındırıcı tozlar protez yüzeyine zarar vereceği için aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Fırçalama işleminde özel protez fırçaları yada normal diş fırçaları kullanılabilir. Günlük fırçalamayla birlikte özel efervesan protez temizleme tabletleri kullanılarak kimyasal haftalık ptotez bakımı da yapılmalıdır. Tüm bu bakıma rağmen uzun zaman zarfında protez içine işleyen lekeler ve tartarlar ancak diş doktorunuz tarafından ultrasonik araçlarla temizlenebilir ve protezinizin cilası yenilenir. Protezlerinize ilk günkü haliyle uzun süre kullanabilmeniz için, altı ayda bir düzenli olarak doktorunuzu ziyaret etmeyi unutmayınız.